Nimic mai simplu: ia-ti un ASTROLAB !

Un astrolab este o reprezentare plana a sferei cereşti obţinuta printr-o proiecţie specială numită proiecţie stereografica. Dar aceasta poate fi considerat mai mult ca un calculator astronomic care permite calcularea (35o-1000 de operatii) orei rasaritului si apusului, ora exacta, cartarea cerului noaptea, convertirea coordonatelor de la un sistem la altul (orizontal, ecuatorial, ecliptic); sau pentru a găsi azimutul, altitudinea, ascensiunea sau declinatia unei stele, sau de ce nu ca un  GPS fara baterii.

astrolabe

astrolabe

Folosit în timpuri stravechi de greci, astrolabul a fost foarte dezvoltat şi îmbunătăţit de către oamenii de ştiinţă musulmani în jurul secolelor XV si XVI. Geoffrey Chaucer (da, chiar acel renumit poet englez ) a scris un prim tratat depspre astrolab in 1391 pentru fiul sau de 11 ani.

Astrolabul are o reţea de linii pe ambele părţi, pentru o utilizare diferite şi complementara. Pentru mai multe explicatii urmariti-l pe Tom Wucej si explicatiile lui de pe TED.com (traduse si in romana).
Tot el va spune si care este pretul unu astfel de dispozitiv (cat 1-2 case!), acesta fiind si unul din motivele pentru care am realizat un astfel de dispozitiv la un pret foarte mic.
Cel facut de mine este o replica minimalista a unui astrolab planisferic (dar pot face si
unul universal) pentru latitudinea de 47 grade, si poate fi personalizat la cerere cu decoratiuni, imagini, logo companie, etc.( poate fi realizat pentru orice alta latitudine dorita).

Fata astrolab

Fata astrolab

Verso astrolab

Verso astrolab

Tags: , , , , , , ,

Acest articol a fost adaugat vineri, 16 septembrie 2011 la 10:15 si este inclus in categoriile cadouri, decupare, Design, Gravura laser, Steampunk. Puteti ramane la curent cu urmatoare discutii/comentarii pe aceasta tema prin feed-ul RSS 2.0. Puteti lasa un raspuns, sau trackback de pe site-ul dumneavoastra.

5 comentarii deocamdata

 1 

Astrolabul m-a fascinat mereu si sper sa-mi pot permite candva sa achizitionez unul. Intre timp poate vizitati blogul meu. Fac gravura manuala pe sticla si sper sa va placa lucrarile mele.

23 ianuarie 2012 la 13:05
 2 

Foarte frumoase lucrarile in sticla – mi-as dori si eu sa am atata rabdare, dar deocamdata le fac cu laserul (este mai rapid, dar nu se poate obtine adancimea unei gravuri manuale) 🙂
Astrolabul il gasiti si pe magazinul meu online: http://magazin.gravez.ro/astrolab-p-257.html

23 ianuarie 2012 la 13:39
 3 

Ati putea realiza un astrolab cu toate componentele din metalex? ( fara sa folositi mdf). Ce pret ar avea in acest caz?
Ce dimensiune are astrolabul din fotografie?

23 ianuarie 2012 la 20:12
 4 

Bineinteles ca se poate – v-am raspuns pe e-mail 🙂

24 ianuarie 2012 la 9:35
 5 

Nu am primit nimic pe e-mail. Astept.

24 ianuarie 2012 la 10:44

Lasati un raspuns

Nume (*)
Email (nu va fi facut public) (*)
URI (site-ul dvs.)
Comentariu